Hamsun

Ove Rolandsen er pikenes jens på øya, han får hvem han vil. Han er også telegraf og en oppfinner.
Herr Mack har blitt frastjålet mange Riksdaler, og han utlover en dusør på 400 riksdaler til den som finner de. Til og med tyven får det.
Det har også ankommet en prest til øya. Med seg har han sin kone, og han får en medhjelper.
Medhjelperen tenner på alteret i kirken, og Rolandsen blir nødt til å slukke brannen, noe han også gjør.
Rolandsen blir meget forelsket i Mack sin datter, Elise. Elise er forlovet, det samme med herr Rolandsen. Men det skal sies at Rolandsen gir blaffen i det. Hans forlovede jobber som tjenestepike hos Mack. Og Rolandsen vet at det hun ikke vet, har hun ikke vondt av. Så han har seg med et par jenter mens han er sammen med henne. Hun finner etter hvert ut at han har gjort det, og forlater øya.
Da Rolandsen sitter på stranden, tar plutselig hele skogen fyr. Det er den samme skurken som tente på kirka. Rolandsens venn tar han på fersk gjerning, også med riksdalene som er stjålet.
Rolandsen likte ikke at han ble tatt, for Rolandsen hadde lurt til seg 400 Riksdaler av herr Mack, og sagt at han var tyven. Han rømte til en øde øy, hvor han straks ble funnet. Han dro tilbake til øya, hvor han hadde fått et telegram om at noen var interesserte i å kjøpe hans idé for hundretusen Riksdaler.
De begynte å samarbeide, pluss at Mack hadde fått seg en konkurrent.
Sværmere var skrevet midt i oppturen av livet hans. 1904. I 1890 fikk han et gjennombrudd med Sult. Og han ble bare mer og mer kjent. I 1920 fikk han Nobelpris.

Dette er en typisk Hamsun fortelling fordi det skildrer en enkel manns kamp mot samfunnet. Med konflikter, dramatiske hendelser og opp- og ned turer. Historien er lagt til Nord-Norge og deres vakre natur. De fleste av hans fortellinger, så er han også stormforelsket i en kvinne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar