Ludvig

Ludvig Holberg var en av hovedpersonene innen dansk-norsk litteratur på 1700- tallet. Han skrev flere forskjellige sjangere, men bemerket seg nok mest innen komisk og satirisk diktning. Mange av Holbergs komedier ble satt opp i teater, noe han også gjorde stor suksess med. To av de mest kjente verkene hans er ”Jeppe på berget” og ”Erasmus Montanus”, dette er begge komedier som ble verdenskjente, og som vi også i dag kjenner til.

Holbergs komedier ble ofte kalt karakterkomedier, hvor historiene baseres på hovedpersonene som har en eller annen svakhet. I alt har Holberg skrevet 26 komedier, komediene deles ofte inn i to grupper intrigekomedier og de store komediene. I de store komediene går hovedfokuset ut på satiren. Intrigekomedien er teaterstykker i en eller tre akter, mens de store komediene er teaterstykker i fem akter.
”Jeppe på berget” handler om en Dansk bonde, hvor det er hans svakheter og feil som blir bemerket. Det er en historie som klart for frem at ikke hvem som helst kan styre et land og at noen mennesker ikke alltid finner seg like godt til rette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar